Siivousaineiden turvallinen käyttö
Kodin siivoamisessa pärjää varsin pitkälle ilman tujuja pesuaineita, mutta on myös likoja ja pintoja, joita ei saa täysin puhtaaksi pelkällä kuivalla pyyhinnällä tai vedellä kostutetulla liinalla. Arkisiivoamisessa on tärkeää tunnistaa käytettyjen aineiden ympäristökuorma, turvallinen käyttö sekä huuhtelun tarve. Jos käytämme päivittäin kaupan vahvimpia aineita suoraan kaikille kodin pinnoille sellaisenaan, alkaa vaikutus näkyä pintojen lisäksi kehoissammekin.
Pitääkö siivousaineiden kanssa käyttää suojavarusteita?
Kodin arkikäyttöön tarkoitetut siivousaineet ovat pääasiassa täysin turvallisia käyttää kohtuullisissa määrin, mutta etenkin erikoispuhdistusaineet tai tiheä siivousväli voivat tehdä tilanteen, jossa lisäsuoja on tarpeen. Tärkeimpiä suojavarusteita ovat suojakäsineet, aineesta riippuen myös hengityssuojain tai suojalasit.
Kumihanskat tai paksummat siivouskäsineet suojaavat herkkää ihoa kemikaalien ärsytykseltä, vähentävät tarvetta käsienpesuun siivouksen lomassa ja laskevat riskiä siivousaineiden päätymisestä kasvojen alueelle vahingossa käsikontaktilla. Ihoa ärsyttävien kemikaalien kanssa on hyvä käyttää myös pitkähihaisia paitoja ja pitkäpunttisia housuja.
Osa erikoispuhdistusaineista, kuten jotkut uuninpuhdistusaineet, voivat olla turvallisempia käyttää hengityssuojaimen kanssa. Näiden kanssa täytyy tietenkin huolehtia myös erinomaisesta ilmanvaihdosta, mutta aineen lähellä ollessa voi sisäänhengittää hengitysteitä ärsyttäviä höyryjä.
Tutustu uuden siivousaineesi käyttö- ja turvallisuusohjeisiin aina ennen käyttöä, niin tiedät tarvitsetko lisäsuojaa. Lähes kaikki kodin puhdistusaineet on myös mahdollista hankkia ympäristöystävällisempinä vaihtoehtoina, jotka usein ovat myös käyttäjälle turvallisempia.
Siivousaineiden oikea annostelu
Siivousaineiden vaikutusta käyttäjälle ja ympäristölle voi minimoida entisestään, kun huolehditaan oikeasta annostelusta. Osa aineista voi esimerkiksi vaurioittaa pintoja, mikäli siivousainetta ei laimenneta vedellä riittävästi.
Tutustu puhdistusaineen käyttöohjeisiin huolellisesti ennen käyttöönottoa. Älä myöskään sekoita puhdistusaineita keskenään, ellei niin erikseen ohjeisteta. Voit vähentää kemikaalien ympäristövaikutusta laimentamalla siivousaineita vedellä, sekä annostelemalla aineen puhdistusliinalle/sienelle puhdistettavan pinnan sijasta.
Muista hyvä ilmanvaihto ja tuuletus
Mikäli siivouspäivään kuuluu erikoispesuaineilla puunaamista ja pintojen syväpuhdistuksia, on tärkeää muistaa tavallista parempi ilmanvaihto sekä huolellinen tuuletus. Avaa ikkunoita ja ovia mahdollisuuksien mukaan, jotta raitis ulkoilma pääsee korvaamaan sisäilmaa. Käytä tarvittaessa lisäksi koneellista ilmanvaihtoa, ja esimerkiksi uunia pestessä voit pitää liesituulettimen päällä, jotta haitalliset kemikaalit haihtuvat sisäilmasta nopeammin.
Siivousaineiden turvallinen säilytys ja hävittäminen
Siivousaineiden turvallinen käyttö sisältää myös oikean säilyttämisen ja hävittämisen. Varmista, että säilytät siivousaineet lasten ja lemmikkien ulottumattomissa, kuten kaapin ylähyllyillä. Kemikaalit on hyvä säilyttää kuivassa, valolta suojassa ja etenkin vahvemmat pesuaineet tulee säilyttää pystyasennossa. Käytä säilytyksessä aina alkuperäisiä pakkauksia, älä siirrä pesuaineita uusiin astioihin.
Hävittäessäsi vanhentuneita tai käyttämättömiä siivousaineita, tarkista onko aineen oikea hävityspiste esimerkiksi jäteasemalla. Älä kaada pesuaineita viemäriin, äläkä hävitä etenkään vahvempia erikoispesuaineita sekajätteen seassa. Monet puhdistusaineet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi, oikean loppupisteen löydät googlettamalla oman alueesi vaarallisen jätteen keräyspisteen.