Siivouksen lempipaikka

Kodin siivous pölyn vähentämiseksi

Kirjoittanut Lempi | Apr 22, 2025 9:20:24 AM

Aurinko paistaa ja pöly leijuu, taitaa tulla kesä!

Ah, kevät! Aurinko paistaa tahraisista ikkunoista, talven aikana unohtuneet tasopinnat ovat harmaana pölystä, auto kellertää siitepölystä ja ulkovaatteita riisuessa sisäilmaan leijailee harmaa pilvi katupölyä.

Kodin siivous voi tuntua keväällä loputtomalta taistelulta ja kehän kiertämiseltä, mutta muutamilla ammattilaisen vinkeillä voit helpottaa kotisiivousta sekä parantaa sisäilman laatua merkittävästi. Pölyn vähentäminen kotona on todellakin mahdollista! Täysin pölyttömäksi et saa yhtäkään tilaa missä on ihmisiä, eläimiä tai tekstiilejä, mutta paremmaksi kyllä.

Lähes kaikkiin näihin kodin siivousvinkkeihin tarvittavat välineet todennäköisesti löytyvät jo kotoasi, eivätkä tehtävät vie edes paljoa aikaa!

1. Tarkista tuuletusikkunoiden suojaverkko

Pienissä tuuletusikkunoissa on tärkeää olla tiivis suojaverkko, joka estää paitsi hyttysten ja muiden alivuokralaisten saapumisen, myös vähentää epäpuhtauksien pääsemistä sisälle. Tarkista, että tuuletusikkunoiden suojaverkko on ehjä eikä repsota reunoilta, ja imuroi tai pyyhi suojaverkko säännöllisesti. Mikäli ikkuna on korkealla, voit koittaa puhdistaa suojaverkon ulkopinnan samalla kun varsinainen ikkuna pestään - matalalla olevien ikkunoiden suojaverkko on helppo käydä pyyhkäisemässä ulkopuolelta samalla vaivalla kun sisäpintojakin puhdistaa.

2. Pyyhi pölyt aina nihkeällä

Pyyhi pölyt aina nihkeällä mikrokuituliinalla, jotta kevyt pöly tarttuu liinaan eikä lähde leijailemaan ja leviämään. Usein on parempi imuroida ensin ja pyyhkiä pölyt vasta sen jälkeen, jotta saat napattua mukaan myös imurin nostaman hienojakoisen pölyn. Toisaalta taas jos esimerkiksi yläpölyjä ei ole pyyhitty pitkiin aikoihin tai käytössäsi ei ole hyvin pölyä kerääviä pyyhintävälineitä, saattaakin olla parempi hoitaa pölyt ensin ja imuroida sen jälkeen. Joka tapauksessa, aloita pyyhkiminen aina ylhäältä alaspäin; ensin yläpölyt ja viimeisenä lattiat.

Kiinnitä tasopintojen lisäksi erityistä huomiota kaikkien sähkölaitteiden pintoihin. Sähkö imee pölyhiukkasia puoleensa, minkä takia esimerkiksi television takana, tietokoneen päällä ja äänentoiston pinnoilla on nopeasti muodostuva tasainen pölykerros.

Bonusvinkki! Pyyhi kaikki kodin katto- ja seinäpinnat nihkeällä kerran tai pari vuodessa, jotta saat pintapölyn pois joka paikasta. Teleskooppivarsi sekä liinaa isompi putsari tekevät rakennepintojen pyyhkimisestä ergonomista ja tehokasta.

3. Vaihda tai puhdista imurin suodatin säännöllisesti

Imurin puhdistaminen ylläpitää paitsi sen toimintatehoa, myös vähentää sisäilmaan takaisin leviävää hienojakoista pölyä. Tarkista oman imurin puhdistusohjeet aina mallikohtaisesti: osassa on vaihdettava suodatin, osassa suodattimen voi pestä ja uudelleenkäyttää. Pese myös säiliö säännöllisesti, puhdista renkaat ja pyyhi pöly pois ulko- ja sisäpinnoilta. Anna imurin ja sen kaikkien osien aina kuivua kokonaan ennen seuraavaa käyttöä.

4. Puhdista ilmanvaihtoventtiilit

Kodin ilmanvaihtoventtiilit jäävät usein täysin vaille huomiota, mutta niillä on tärkeä rooli sisäilman puhtaudessa. Puhdista kaikki venttiilit kevään ja kesän aikana kerran tai pari, niin pääset nauttimaan raikkaammasta sisäilmasta. Pelkkien ulkopintojen pyyhkiminen ei välttämättä riitä, tarkista mallikohtaiset ohjeet oman asuntosi ilmanvaihtoventtiilien mukaan.

5. Vaihda lakanat ja pese pyykit hiukan tiheämmin

Tiesitkö, että makuuhuone ja sänky ovat yksiä kodin pölyisimmistä paikoista, jos lakanoita ei vaihdeta usein? Suositeltu vaihtoväli on normaalistikin noin 7-10 päivää, mutta merkittävä osa meistä suomalaisista vaihtaa lakanat kolmen tai neljän viikon välein.

Kevät- ja kesäkaudella voit hyvillä mielin vaihtaa tyynyliinan parikin kertaa viikossa, samoin pussilakanan ja lakanan voi vaihtaa viikottain kun haluat minimoida pölyn ja maksimoida puhtauden. Pese myös makuuhuoneen verhot säännöllisesti ja tamppaa matot, sillä tekstiilien jatkuva pöyhiminen saa tietysti hienojakoisen pölyn liikkeelle muita huoneita enemmän.

Huolehtimalla säännöllisestä vaatehuollosta voit minimoida ulkoa kulkeutuvan pölyn vaikutuksia. Voit myös harkita koko vaatekerraston vaihtamista aina kotiin tullessasi, jolloin katu- ja siitepöly ei ehdi rantautumaan kodin pinnoille.

6. Imuroi tekstiilipintaiset kalusteet ja pyyhi pölyn piilopaikat

Etenkin jos taloudessa on eläimiä tai lapsia, voi aurinkoisena päivänä nähdä valtavan pölypilven nousevan ilmaan kun sohvalle istahtaa hiukan reippaammin. Imuroi sohva, sänky ja muut tekstiilipintaiset kalusteet säännöllisesti, jotta pöly ei pääse pesiytymään kuitujen sekaan. Koristetyynyt ja irralliset istuintyynyt voit myös viedä ulos tampattavaksi, jotta syvemmälle painunut pöly ja hiekka lähtee paremmin liikkeelle.

Toinen monen kodin laiminlyöty pölyn piilopaikka on kapeat välit. Esimerkiksi jääkaapin, uunin ja pattereiden taustat keräävät paljon pölyä, jota ei välttämättä siivota säännöllisesti. Kattava kevätsiivous on hyvä hetki hoitaa nämäkin, ja samalla edesautat etenkin jääkaapin energiatehokkaampaa toimimista.

7. Optimoi kylpyhuone vähemmän pölyiseksi

Vaikka kostea sisäilma sitoo pölyä, ovat kylpyhuoneiden nopeasti pölyyntyvät pinnat tuttu näky. Pyykkihuolto lisää tilojen pölyisyyttä, minkä vuoksi esimerkiksi pyykkikone, lavuaarit ja muut tasopinnat ovat nopeasti sen näköiset kuin niitä ei olisi viikkoihin pyyhitty lainkaan.

Vaatteiden pesemisestä lähtevää pölyä on tehokkainta hillitä kuivausrummun avulla. Optimaalisen pyykin kuivauksen lisäksi hyvä ilmanvaihto ja maltillinen huonelämpötila edesauttavat kohtuullistamaan kylpyhuoneen pölyisyysastetta.

Viherpeukalon lempivinkki: huonekasvit, jotka puhdistavat sisäilmaa

Erilaiset viherkasvit paitsi lisäävät kodin viihtyisyyttä, voivat myös olla merkittävä apu sisäilman laadun parantamisessa! Oikein valitut kasvit voivat esimerkiksi sitoa ilmasta epäpuhtauksia ja parantaa ilmankosteutta, jolloin kosteampi sisäilma sitoo pölyä ja helpottaa sen aiheuttamia oireita.

Tutkimusten mukaan parhaimpia sisäilman parantajia ovat palmut, traakit ja vehkat. Esimerkiksi haitallisten kaasujen poistajina toimivat oivallisesti kumiviikuna, kultapalmu, pensaspalmu, muratti, perhoskämmekkä, soikkovehka, kirjovehka ja liriope. Kosteuden haihduttamisessa taitavia ovat kultapalmu, kaislapalmu, sulkasaniainen, kaarisulkasaniainen, gerbera, krysanteemi ja juovatraakkipuu.

Pölyinen kevätsiivous on meidän lempipuuhaa!

Siivouspäivä on meidän lempipäivä! Ammattisiivooja puunaa kodin ihanan raikkaaksi, jonka jälkeen laadukas ylläpitosiivous riittää pitkälle. Kokeile kertasiivousta tai täydennä säännöllisen siivouksen käyntejä muutamalla lisätunnilla, kalusteiden syväpuhdistuksella ja muilla puuduttavilla kausisiivouksilla silloin kun se sinulle (ja hengitysteillesi) parhaiten sopii. Tutustu kotisiivoukseen ja varaa käynti kätevästi netissä tai puhelinsovelluksella!