Ruuhkavuosien tiimellyksessä koti ei aina voi olla tiptop-kunnossa, mutta arjessa auttaa, kun asioilla on omat paikkansa.
Edellisessä postauksessa kerroin rakastavani sitä, että asiat ovat järjestyksessä.
Vaatii aika paljon resilienssiä pistää koko elämä uusiksi. Jo pelkästään puolison kuolema kesken kuopuksen vauvavuoden on melko raju muutos, mutta se, että irtisanoudut firmasta, jossa olet työskennellyt melkein 15 vuotta, myyt kodin sekä auton, ja muutat täysin tuntemattomalle paikkakunnalle, aiheuttaa melkoista myllerrystä sekä korvien välissä että sydämessä.
Turvallisuuden tunteen uudelleen rakentaminen lähtee pienistä jutuista: uusista muistoista ja rutiineista. Koti on minun oma pieni maailmani, ja kun siitä pitää huolta, koko maailma on kunnossa.
Korona-aikana konmarituksen suosio suorastaan räjähti, kun ihmiset alkoivat viettää paljon aikaa kotona. Kun tavaroita on vähemmän, ja niillä on oma paikkansa, siivous sujuu nopeammin ja järjestystä on helpompi pitää yllä.
Hurahdin tavaroiden karsimiseen ja järjestelyyn itsekin katsomalla Kaaoksen kesyttäjiä televisiosta ja seuraamalla ammattijärjestäjien tilejä sosiaalisessa mediassa. Innostuin pystyviikkauksesta ja tavaroiden organisoimisesta niin paljon, että vein kuusi jätesäkillistä tavaraa roskiin ja kierrätykseen.
Kaikki lähti siitä, että ostin hirveän määrän rasioita ja laatikoita, joilla yritän saada jotain tolkkua kaappien sisältöön. Ostin esimerkiksi jääkaappiin pyörivän tarjottimen, ja nyt ihmettelen miten minulla ei sitä aikaisemmin ole ollut! Ruuat, työkalut, siivousvälineet, askartelutarvikkeet, lamput, patterit, kausikoristeet - oikeastaan kaikenlainen kodin pikkukrääsä on järjesteltävissä laatikoihin.
Tiedätkö sen tunteen, kun jauhopussi tai aurinkopuuteri leviää laatikon pohjalle, etkä heti ehdi siivota sotkua, vaan se jää kummittelemaan sinne jopa kuukausiksi? Ja joka ikinen kerta, kun avaat laatikon, se muistuttaa siitä, että asiat eivät ole järjestyksessä.
Helpointa olisi varmaan tarttua heti toimeen, ja siivota sotku pois, mutta mitä enemmän aikaa kuluu, sitä työläämmältä homma tuntuu. Ja kun tällaisia pieniä ”tekemättömiä askareita” kertyy monta, mielenrauha on saavuttamattomissa!
Säilytyslaatikoista on oikeasti apua juuri tällaisiin ongelmiin. Sen lisäksi, että tavaroilla on täsmälliset paikat, kaikki sotku jää rasian sisälle, eikä aina tarvitse tyhjentää koko laatikkoa, kun jotain kaatuu tai menee rikki.
Jatkuva pieni järjestäminen ja siivoaminen on helpompaa kuin suuren urakan aloittaminen. Siksi kannattaakin pitää perussiisteyttä yllä - vaikka edes sillä välin, kun siivooja käy tekemässä viikko- tai kuukausisiivouksen.